top of page
  • Foto van schrijverJeroen Frissen

Update Veerkracht onderzoek 2022

Bijgewerkt op: 30 mei 2023



De sociale huur wordt steeds meer bewoond door de laagste inkomensgroep. Daaronder zijn veel mensen in een kwetsbare positie, bijvoorbeeld omdat ze licht verstandelijk beperkt zijn, psychiatrische of lichamelijke problemen hebben en/of statushouder zijn. Deze toename gaat – zeker in gebieden met een hoog aandeel sociale huurwoningen – gemiddeld genomen samen met meer overlast en minder veiligheid. Een toenemende concentratie van mensen die beperkt zelfredzaam zijn, zet ook de samenredzaamheid onder druk.


Uit het onderzoek dat in 2018 voor het eerst werd uitgevoerd en in 2020 voor het eerst werd herhaald, bleek dat veel buurten bij een toenemende concentratie van mensen in een kwetsbare positie achteruitgaan. Maar niet allemaal! Sommige buurten – de bewoners met de daar werkzame organisaties – zijn in staat om te gaan met de veranderingen. Die buurten tonen veerkracht.


Inmiddels hebben InFact Research en Circusvis opnieuw onderzoek gedaan met de meest recente data (tot 2021). Zie hier het onderzoek en de duiding daarvan:


Veerkracht in het corporatiebezit (2023) - Update 2020/’21

Update Veerkracht in het corporatiebezit 2023
.pdf
Download PDF • 1.40MB

Voor nadere informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Jeroen Frissen (06 28 90 0 9 71 of jeroen@circusvis.nl)


Hieronder zijn de eerdere onderzoeken te downloaden:


Veerkracht in het corporatiebezit (2020) - De update: een jaar later, twee jaar verder...

Update veerkracht in het corporatiebezit 2020
.pdf
Download PDF • 6.69MB

Veerkracht in het corporatiebezit (2018) - Kwetsbare bewoners en leefbaarheid

Veerkracht in het corporatiebezit 2018
.pdf
Download PDF • 1.53MB


bottom of page